top of page

Ізраїльська система підтримки інновацій


Економіка Ізраїлю аж до 80-х рр. розвивалася переважно екстенсивним шляхом. З середини 80-х рр. починається перехід на шлях інноваційного розвитку. На першому етапі була проведена преорієнтація розробок подвійного призначення на забезпечення потреб цивільної промисловості, відносне скорочення чисто військових досліджень і заохочення припливу приватних капіталів у створення і комерційне використання невійськових технологій. У 2005 році був прийнятий закон про НДДКР (науково-дослідницькі та дослідно-конструкторські роботи), згідно з яким дозволяється передача за кордон ноу-хау, отриманих в результаті досліджень, що фінансуються державою. Однак основною причиною технологічного ривка стала необхідність протистояти численним ворогам, що призвело до створення власного військово-промислового комплексу.


За результатами дослідження, проведеного міжнародною консалтинговою фірмою KPMG Llp, за Ізраїль посів друге місце в світі за інноваційною перспективністю. Рейтинг був складений шляхом опитування 811 експертів у сфері високих технологій, інвесторів і керівників найбільших компаній в Америці, Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, Європі, Африці і на Близькому Сході. Кожен з респондентів оцінював свою країну за 10 критеріями успіху: доступності інновацій для громадян, державної підтримки інноваційного зростання, доступності талантів, капіталу і тд. На першому місці в рейтингу опинилася Індія з 72 балами, на другому місці - Ізраїль з 71 балом, на третьому - США з 65 балами, на четвертому - Китай з 64 балами.


У міжнародному рейтингу конкурентоспроможності, який щорічно публікується Всесвітнім економічним форумом, Ізраїль піднявся на третє місце в сфері інновацій, поступившись лише Фінляндії і Швейцарії. США розмістилися на четвертій позиції, Японія - на п'ятій.


Перші рядки Ізраїль зайняв і в глобальному рейтингу швейцарського дослідного інституту IMD: ізраїльська економіка заслужила перше місце за трьома параметрами - витрати на R & D як частка від ВВП, безпеку інформаційних мереж і рівень інновацій в бізнесі. Також Ізраїль на другому місці за рівнем наукових досліджень, на четвертому за рівнем розвитку підприємництва та залучення інвестицій, і на сьомому по стійкості ринку до кризових явищ.


У глобальному індексі інновацій Bloomberg Ізраїль посідає п'яте місце в рейтингу інноваційних держав. Перші місця зайняли, відповідно, Південна Корея, Японія, Німеччина і Фінляндія, шосте місце - у США. У нішових рейтингах Bloomberg, що охоплюють сфери R & D, інтелектуальної власності, присутності на ринку IT-компаній, доступності висококваліфікованої робочої сили, Ізраїль посідає друге місце після Південної Кореї.

Виникає закономірне питання, як країна, яка знаходиться в край несприятливих умовах, займає такі високі місця в рейтингах авторитетних міжнародних досліджень? Перший і можливо найважливіший висновок з досвіду Ізраїлю полягає в тому, що держава повинна підтримувати нові розробки, але не зв'язувати руки дослідникам. 60 років тому Ізраїль експортував в основному цитрусові, а в даний час 11% ВВП Ізраїлю - продукція хай-тек, а з $ 70 млрд. експорту більше половини припадає на високотехнологічні товари. У країні працює більше 4-х тисяч стартап-компаній - приблизно стільки, скільки і в США. Це називають «ізраїльським чудом», і це стало результатом правильної інноваційної політики.


У передових державах використовується широкий набір механізмів державної підтримки, орієнтованих на університети, дослідницькі інститути і лабораторії, великі національні корпорації, малий і середній бізнес. З одного боку, це бюджетна підтримка дослідницьких організацій та університетів в формі кошторисного фінансування витрат, а також виділення цільових грантів і розміщення держзамовлень на виконання НДДКР, інвестування в капітал венчурних фондів, а також здійснення цільових державних закупок інноваційної продукції та послуг, фінансування бізнес-інкубаторів , технопарків тощо. З іншого боку, це надання підприємствам, що здійснюють НДДКР, різних податкових стимулів, а також виділення суб'єктам інноваційної діяльності пільгових державних позик і кредитних гарантій.


В Ізраїлі навчилися доводити розробки вчених до стану ринкового продукту. Законодавством Ізраїлю університетам заборонена будь-яка комерційна діяльність, але при кожному університеті є компанії технологічного трансферу. При всіх ізраїльських університетах також працюють компанії з просування патентів викладачів і співробітників. Патенти вони реєструють не тільки в Ізраїлі, але всюди, де це потрібно. Роль держави в ізраїльській системі трансферу технологій досить велика. Основну роль відіграють Міністерство оборони і Міністерство промисловості та торгівлі. Там є спеціальні підрозділи - Офіси Головного вченого, що відповідають за інноваційну політику та формування фондів для підтримки нових розробок. Частина коштів розподіляється за конкурсом, коли всі бажаючі подають свої заявки. Можливий відбір без конкурсу, проте головною умовою отримання фінансування проекту, є наявність у претендента бізнес партнера. У Міністерства промисловості є різні програми підтримки. Наприклад, існує програма для проектів які знаходяться на ранній стадії, ця програма не вимагає реалізації продукту, головне, щоб було промислове підприємство, зацікавлене в проекті. Програма діє один рік: 10% вкладає підприємство, 90% - фонд. Доведення технології до стадії виробництва може займати 2-3 роки.


Дуже важливе місце в системі створення, розвитку і підтримки інновацій в Ізраїлі займають технологічні теплиці (інкубатори). Спочатку, в 1992-му, інкубатори створювалися спеціально для репатріантів з колишнього СРСР. Пізніше «теплиці», як прозвали їх у країні, стали відкриті для всіх ізраїльтян, включаючи арабів. Керівництво таких структур бере на себе всі бюрократичні та організаційні питання, а винахідники отримують можливість займатися виключно розробками. Компанія в «теплиці» забезпечена всією необхідною інфраструктурою, яка може знадобитися новому бізнесу: лабораторіями, серверами - і знаходиться в сприятливому науковому середовищі. Тому підприємець може зосередитися на найголовнішому - розвитку свого продукту.

фото "Технологічний Інкубатор"

Кожен інкубатор розвиває в середньому 10 стартапів одночасно. Нове підприємство набирає сили в «теплиці» протягом двох-трьох років, а потім йде в самостійне плавання. Якщо проект виявляється успішним, бізнесмен повертає гроші за допомогою виплати роялті - зазвичай 3-4% з продажів. Якщо ж проект не має успіху, підприємець не несе відповідальності перед державою. У зв'язку з цим і проводиться ретельний відбір заявок. Бюджет, що виділяється на один інноваційний проект, становить 350-600 тис. доларів. Біотехнологічні компанії протягом трьох років можуть отримати до 1,8 млн. доларів держфінансування.


Завдяки програмам технологічних інкубаторів і венчурних фондів обсяг експорту продукції високотехнологічних компаній, як свідчать дані ЦСБ (центральне статистичне бюро) Ізраїлю, виріс з 11,2 млрд. доларів в 2000 році до майже 20 млрд. доларів в 2012 році. Грамотна державна політика привернула в країну світових лідерів в області інноваційних технологій.


Суть інноваційної політики Ізраїлю виражається у всебічній допомозі компаніям високотехнологічного сектора. Найчастіше це виражається в прямому субсидуванні наукових досліджень і розробок. Наприклад, Бюро Головного вченого при Міністерстві промисловості і торгівлі щорічно виділяє близько 400 млн. доларів в якості стипендій на дослідження і розробку, що покриває від 30% до 66% всієї їх вартості. Близько 100 млн. доларів на рік складають компенсації міністерства у вигляді процентних відрахувань за умови успішної реалізації продукції.


Крім цього держава створила спеціальну інфраструктуру підтримки інновацій. Офіс Головного вченого Міністерства промисловості і торгівлі надає допомогу «стартовим» підприємствам, які створені у всіх технологічних «теплицях», розташованих по всій країні. Близько тисячі перспективних технічних ідей було рекомендовано до реалізації в цих «теплицях». Щороку не менше сотні з компаній, виплеканих в технологічних «теплицях», підписують договори з інвесторами або з п'ятьма комерційними партнерами. Суми контрактів різняться від декількох десятків тисяч до десятків мільйонів на кожен з проектів в залежності від етапу розвитку тієї чи іншої технологічної ідеї. Ініціатор інновацій представляє необхідні матеріали, включаючи бізнес-план, і після отримання місця в «теплиці», має право на грант в розмірі або 85% від затвердженого бюджету проекту, або до 170 тисяч доларів на рік протягом двох років. Повернення позики починається тільки після того, як розробник привертає зовнішнє фінансування. Венчурні фонди, як правило, позитивно ставляться до проектів, які прийняті комісією для відпрацювання в технологічній «теплиці». У разі якщо не вдалося нікого нею зацікавити, то позика списується в повному обсязі і без будь-яких подальших зобов'язань з боку розробника.

Бюро Головного вченого Міністерства промисловості і торгівлі на всіх етапах проводить в життя договори в галузі досліджень і розробок, що доповнюють сукупність ізраїльських угод про вільну торгівлю з США, Канадою, Європейським Співтовариством, Європейською асоціацією вільної торгівлі та низкою європейських країн. Ізраїль співпрацює в цій галузі з Францією, Нідерландами, Іспанією, Португалією, Австрією, Бельгією, Ірландією і Індією.


Інвестиційний центр Міністерства торгівлі і промисловості надає субсидії для створення нових і розширення існуючих промислових підприємств. Розмір позики залежить від регіону: підприємства, розташовані в периферійних зонах, має право претендувати на більш значні субсидії. Фірми хай-тека, як правило, не є особливо капіталомісткими, тому вони вважають за краще таку форму заохочень, як податкові пільги.


Уряд Ізраїлю здійснює пряме і непряме фінансування інновацій. Значна роль держави і в формуванні венчурного капіталу. За створенням на початку 1990-х з боку уряду Ізраїлю кількох венчурних фондів пішов приплив іноземного капіталу і створення в країні ще десяти подібних фондів. У 2005 році свою філію в Ізраїлі відкрив банк Silicon Valley, а також розпочала свою діяльність Венчурна асоціація Ізраїлю, покликана привертати з усіх кінців світу інвестиції для новостворених ізраїльських компаній. В даний час число фондів венчурного капіталу в країні доходить до ста. На стадії становлення сфери R&D уряд очолювала її фінансування, проте за цим послідувало і приватне фінансування, яке, становить 3,64% - 3,8% ВВП Ізраїлю - найвищий показник у світі. А разом з держфінансуванням вкладення в R&D в Ізраїлі доходять до 4,5% -4,7% ВВП. В даний час ізраїльські компанії діють в цілому ряді сфер безпеки, таких як виробництво антитерористичних (в т.ч. для масштабних міжнародних заходів) систем безпеки, авіаційних, морських, транспортних, командних та керуючих систем, а також ІТ-захист, фізичний захист і ін.


В Ізраїлі присутні мультинаціональні компанії, такі як: Microsoft, Cisco Systems, Motorola, IBM, Intel, Google, Apple. Варто зазначити, що Ізраїль на душу населення привернув в два рази більше інвестицій венчурного капіталу, ніж США і в 30 разів більше, ніж всі члени ЄС. Завдяки інноваціям, Ізраїль, виділяючи на НДДКР до 5% від ВНП, досяг прориву у багатьох сферах, починаючи від хай-тека в медицині, електроніці, біотехнології та агротехнології. Тому багато хто називає це ізраїльської «нафтою». Адже, все - розробки та продукція, яка виробляється на основі ізраїльських інновацій, експортується в США і Європу. Наприклад, 75% продукції, яка була розроблена ізраїльськими вченими (мова йде про процесори Centrino) і виробляється на заводах Intel в Ізраїлі, йде на експорт. USB-flash, ІР-телефонія і ICQ були розроблені в Ізраїлі. А до новітніх розробок відноситься пігулка-відеокамера, яку просто потрібно проковтнути як звичайну пігулку, і вона покаже, що відбувається в кишечнику. Тобто не потрібно ковтати зонд. Ще 10-20 років тому частина цих гігантів не бачила потреби в розміщенні на Святій Землі своїх підрозділів, а якщо і відкривали там представництва, то лише офіси з продажу та гарантійного обслуговування в кілька чоловік.


У липні IVC Research і KPMG опублікували звіт про динаміку розвитку ізраїльської венчурної галузі в першому півріччі 2013 г. Як випливає зі звіту, в першому півріччі 312 ізраїльських технологічних стартапів залучили $ 967 млн. Від місцевих і зарубіжних інвесторів. 184 венчурні угоди залучили $ 763 млн. Або 79% від загального обсягу залучених коштів в першому півріччі 2013 г. Це на 20% вище показників відповідного періоду минулого року, коли загальний обсяг венчурних угод склав $ 638 млн. Середній обсяг інвестицій в одну компанію склав $ 3, 1 млн., а якщо розглядати середній раунд венчурного фінансування, то цифра збільшується до $ 4,2 млн. у II кварталі 2013 р 143 компанії залучили $ 493 млн., на 4% більше, ніж вдалося залучити 169 компаніям в попередньому кварталі ($ 474 млн .) і на 3% більше, ніж зібрали 129 компаній у II кварталі 2012 р ($ 477 млн.). Ізраїль за підтримки інститутів підтримки інновацій за відносно короткий термін здійснив перехід від економіки з домінуванням оборонних і сільськогосподарських галузей до економіки з добре розвиненим високотехнологічним цивільним сектором, який за десятиліття виріс в п'ять разів.


Ізраїль став фактично першою країною в світі, яка надавала державну підтримку починаючим компаніям. В даний час великі кошти інвестується в стартап компанії, їх на три роки звільняють від сплати податку, чотири місяці безкоштовно вчать і надають кредит в 30 тис. доларів. Зараз в Ізраїлі 4 тис. 800 стартап компаній. На Нью-Йоркській біржі високих технологій NASDAQ Ізраїль поступається лише США. А з інвестицій в ноу-хау на 10 тисяч населення Ізраїль перевершує США в 2,5 рази і в 30 разів Европу. Венчурне фінансування в кожній країні має свою специфіку. Якщо більшість ізраїльських інвесторів вважають за краще вкладати кошти у конкретні проекти (що пов'язано з невеликим розміром країни і обмеженими фінансовими ресурсами), то передові фірми венчурного капіталу, в основному з США і Європи, здійснюють пакетне інвестування в групу однорідних проектів, близьких по тематиці.


Позитивна підприємницька культура, прямий доступ до провідних технологій, експертам і світовим корпораціям, підтримка з боку держави, академічний потенціал і багато іншого забезпечують стійкість ізраїльської індустрії інновацій. У світі, який шукає ключ до інновацій, Ізраїль став природним місцем, де його можна знайти.


За матеріалами статті академіка О. Фіговського та доктора наук Е. Лібіна «Ізраїль та система підтримки інновацій на всіх етапах розвитку». Електроне джерело: http://www.rusnor.org /pubs/reviews/9687.htm


bottom of page