top of page

ТОП-10 важливих подій в сфері державної підтримки венчурної інноваційної індустрії Ізраїлю

В Ізраїлі вважають, що ключ до успіху в сфері високих технологій - це інвестиційні фонди, що вкладають кошти в створення нових компаній. Наявність венчурного капіталу, що забезпечує діяльність «стартових» підприємств (де ризик невдачі і банкрутства, природно, вище, ніж у старих, солідних компаній), дозволило здійснити свої ідеї сотням нових підприємців. Кількість венчурного капіталу, вкладеного в ізраїльські інноваційні проекти, останнім часом щорічно зростає на 30-35%. Щорічно не менше 3 млрд. Дол. Інвестується ізраїльським і міжнародним венчурним капіталом в ізраїльські інноваційні проекти з підвищеним ступенем ризику, що можна порівняти з обсягом венчурних інвестицій, що звертаються в Силіконовій Долині. Якщо такі тенденції збережуться, то в найближчому майбутньому Ізраїль стане новим інноваційним центром світу. До початку нинішнього тисячоліття країна мала вже 40 спеціалізованими і більше 30 диверсифікованими фондами ризикового капіталу, а також 2 тисячами наукомістких фірм, 40 з яких котирувалися в американській системі NASDAQ. Цьому сприяли такі заходи, як надання грантів для проведення НДДКР в інтересах малого наукоємного бізнесу, передача технологій з військового в цивільний сектор економіки та ін. В даний час близько 80 венчурних фондів Ізраїлю, тісно пов'язаних з американським венчурним капіталом, об'єднані в рамках Асоціації венчурного капіталу.


Пропонуємо перелік важливих подій в сфері державної підтримки бізнесу інновацій в Ізраїлі.

1. Ізраїль приєднується до Asian Infrastructure Investment Bank

У квітні 2015 року прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаніягу підписав лист-заяву про приєднання Ізраїлю до Азіатському банку інфраструктурних інвестицій (AIIB).

Азіатський банк інфраструктурних інвестицій (Asian Infrastructure Investment Bank) міжнародна фінансова організація, створення якої було запропоновано Китаєм в 2013 році. Основні цілі AIIB - стимулювання фінансового співробітництва в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, фінансування інфраструктурних проектів в Азії, будівництва доріг і аеропортів, антен зв'язку та дешевого житла. AIIB розглядається як потенційний конкурент МВФ, Світового банку та Азіатського банку розвитку.

2. Ізраїль вводить стартап-візи

Міністерство економіки Ізраїлю, міністерство внутрішніх справ Ізраїлю і канцелярія Головного вченого оголосили про запуск нової візової програми, яка відкриє стартап-підприємцям можливість довгострокового проживання і роботи в Ізраїлі для роботи над інноваційними проектами.

Термін, на який буде видаватися стартап-віза, становить 24 місяці. На сьогоднішній день програма запущена в експериментальному режимі - перші 50 віз будуть видані на запрошення однієї з 12 компаній, які співпрацюють з канцелярією Головного вченого при міністерстві економіки Ізраїлю. Надалі програма розшириться на всі ізраїльські стартап-компанії, що відповідають вимогам канцелярії.


3. Ізраїль ратифікує кліматичну конвенцію

Міністр екології Ізраїлю Аві Габай (Avi Gabai) вітав Паризьку конвенцію про боротьбу з глобальним потеплінням і заявив, що ізраїльське керівництво ратифікує цю угоду в його остаточному вигляді.

За його словами, конвенція відкриває можливості для інвестиції в розвиток галузі альтернативних джерел енергії, і Ізраїль може стати одним з лідерів в розробці нових технологій. В рамках конвенції 195 країн висловили готовність вжити заходів для обмеження глобального потепління двома градусами. Угода передбачає виділення $ 100 млрд на рік країнам, що розвиваються на фінансування екологічних проектів.


4. Китай починає переговори про вільну торгівлю з Ізраїлем.

КНР починає переговори щодо угоди про вільну торгівлю з Ізраїлем. Про це заявив прес-секретар міністерства комерції Китаю Шен Даньян (Shen Danyang).

За словами Даньянга, обидві сторони завершили підготовчу роботу з аналізу доцільності такої угоди, і прийшли до однакового висновку - угода буде вигідно обом державам. Представник міністерства комерції КНР підкреслив, що Ізраїль - важливий економічний і торговий партнер Китаю на Близькому Сході, розташований на відроджуваному Пекіном Великому шовковому шляху.


5. Ізраїль схвалив програму зміцнення економічних зв'язків з Японією.

Уряд схвалив запропоновану прем'єр-міністром Біньяміном Нетаніягу програму зміцнення економічних зв'язків і співпраці з Японією. Програма передбачає співпрацю різних міністерств і відомств, а також десятки мільйонів шекелів інвестицій в зміцнення економічних зв'язків протягом трьох років.

Прес-служба глави уряду зазначає, що поглиблення торговельних зв'язків з Японією має ряд переваг для ізраїльської економіки: збільшення доходів держави, розширення географії ізраїльського експорту, зниження зовнішньоторговельних ризиків, вихід нових ізраїльських компаній на японський ринок, з акцентом на малі і середні підприємства. В Японії користуються попитом ізраїльські знання і технології, мова йде про такі галузі, як: фармацевтика та медичне обладнання, кібер-безпека, агротехнології, чисті технології та ін. Мета уряду - збільшення обсягу експорту в Японію до $ 1,1 млрд на рік (на 50%) до 2020 року. Іншою метою є збільшення числа ізраїльських експортерів в Японію до 210 компаній (на 33%) до 2020 року.


6. Ізраїль відкриває представництво в Абу-Дабі

Найближчим часом в Абу-Дабі відкриється офіційне ізраїльське представництво. Ця дипмісія буде працювати тільки з розташованої в столиці ОАЕ штаб-квартирою Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA). IRENA (International Renewable Energy Agency) - організація, заснована в 2009 р для підтримки використання всіх форм поновлюваних джерел енергії.

Ізраїль став єдиною країною, яка відкрила в Абу-Дабі спеціальне представництво, пов'язане з IRENA, щоб отримати можливість утримувати дипломатичну місію в ОАЕ. В Єрусалимі називають цей крок «проривом» і великим зовнішньополітичним успіхом. Керівником цієї дипмісії призначений Рамі Хата (Rami Hatan). Він повинен відправитися в Абу-Дабі в найближчим часом.



7. Ізраїль і Китай підписують угоду про співпрацю в сфері R & D

14 грудня 2015 р Пекіні була підписана Ізраїльсько-китайська Декларація про співпрацю в сфері досліджень і спільної наукової роботи. Від Ізраїлю документ підписав міністр науки Офір Акуніс, від Китаю - його колега Ван Ган.

В рамках додається до декларації протоколу сторони домовилися про спільне фінансування дослідницьких проектів: $ 5 млн з боку КНР і $1 млн з боку Ізраїлю. Фінансування отримають проекти в сфері вивчення людського мозку, нанотехнологій, 3D-друку, біомедичних технологій, відновлювальних джерел енергії, комп'ютерних наук, систем «розумне місто».



8. Ізраїль і Гонконг укладають угоду про співпрацю в сфері R & D

16 грудня 2015 р Ізраїль і Гонконг підписали угоду про співпрацю в сфері досліджень і розробок. З ізраїльського боку угода була підписана представниками канцелярії Головного вченого при Міністерстві економіки, з боку Гонконгу - представниками ITC (Innovation and Technology Commission).

Угода передбачає спільне фінансування проектів в сфері R & D, а також встановлення партнерських відносин між ізраїльськими і гонконзькими компаніями. В рамках спільної ініціативи підприємці з Гонконгу отримають фінансування за програмою ESS (Enterprise Support Scheme) під егідою Innovation and Technology Fund (ITF). Ізраїльські підприємці, в свою чергу, зможуть залучити фінансування від підрозділу канцелярії Головного вченого, відповідає за розвиток R & D - Israeli Industry Center for Research and Development (MATIMOP).

Крім того, ізраїльські стартап-підприємці зможуть вийти на ринок Гонконгу за допомогою держструктури InvestHK, покликаної полегшити процес експансії в Гонконг міжнародних стартап-компаній. Так, під егідою InvestHK стартувала програма StartMeUpHK, що передбачає виділення «стартап-пакета» загальною вартістю $ 500 000 для компаній, що бажають вийти на ринок Гонконгу. У пакет входить безкоштовний стартап-тур в Гонконг, менторські програми від провідних підприємців Азії, участь у великих регіональних виставках і конференціях, а також прямі контакти з партнерами і потенційними клієнтами в Гонконгу та Китаї.


9. США і Ізраїль укладають угоду про спільну розробку технологій швидкого реагування

Ізраїльське міністерство внутрішньої безпеки і департамент національної безпеки США підписали угоду про спільне фінансування розробок в сфері екіпіровки для сил швидкого реагування.

На розробку нових технологій для рятувальників, пожежників, поліції і бригад швидкої допомоги виділено $ 12 млн. На ці кошти зможуть претендувати спільні американо-ізраїльські проекти, що розробляються як в рамках співпраці між компаніями, так і в рамках співпраці компаній з дослідницькими інститутами.


10. Ізраїль і Колорадо уклали угоди про співробітництво у сфері R&D

Штат Колорадо і Держава Ізраїль підписали угоду про співпрацю в сфері індустріальних досліджень і розробок. Угода підписана з метою стимулювати взаємодію між підприємцями, вченими і держструктурами. Ізраїльські компанії, які домовляться про спільну діяльність з партнерами з Колорадо, отримають фінансування від обох країн.

З ізраїльського боку фінансування буде забезпечено канцелярією Головного вченого при Міністерстві економіки, з боку штату Колорадо - новим державним фондом, заснованим спеціально для підтримки цієї ініціативи.

bottom of page