top of page

Інновації в ОАЕ

Дубай – місто майбутнього.

Міські пейзажі Дубаю, які ніби зійшли з екрану науково-фантастичного фільму, доводять, що Дубай перетворюється на метрополіс у пустелі, який набагато випереджає свій час. Голлівудські режисери вже неодноразово знімали тут деякі сцени для своїх майбутніх блокбастерів, зокрема для фільмів «День незалежності: Відродження» та «Зоряний шлях: за межами всесвіту», зйомки якого проходили в Еміраті минулого року. Можливо, місто й потрапило у вищу лігу Голлівуду, проте поза софітами та камерами, Дубай інвестує в своє майбутнє і має читкі плани та революційні ідеї щодо подальшого розвитку.


Архітектура у космічному стилі


Серед визначних архітектурних пам'яток міста слід згадати хмарочос Бурдж-Халіфа, який наразі є найвищою будівлею у світі, вежу Cayan Tower (або, як називають її місцеві жителі, «кручену вежу»), а також будівлю готелю Бурдж-аль-Араб у формі паруса. Незабаром до цього переліку приєднається також нова вежа, яка стане центральним елементом району Dubai Creek Harbour і буде трохи вищою за хмарочос Бурдж-Халіфа. Будівництво вежі планують завершити до початку міжнародної виставки «ЕКСПО-2020» в Дубаї.


У подальших планах також будівництво нового атракціону під назвою «Дубайські сходи» (Dubai Steps). Передбачається, що максимальна висота сходів, що вестимуть у небо, складе 100 метрів. Крім того, влада міста оголосила про будівництво в Дубаї оглядового колеса рекордної висоти. Колесо, яке вже отримало назву Ain Dubai, буде розташоване на острові Блю Вотерс (Bluewaters Island), неподалік від популярного району міста Jumeirah Beach Residence (JBR). Водночас, в Дубаї почнуть будувати туристичний комплекс під назвою Aladdin City, який буде розташований на території нового району Dubai Creek і складатиметься з трьох поєднаних між собою веж, обриси яких нагадуватимуть гігантські лампи джина.


Інфраструктура


Інновації та вдосконалення інфраструктури Дубаю вже були втілені в життя, а плани стрімко набувають чіткої форми. Завдяки реалізації проекту «Дубайський канал» вдалося розширити Дубай-Крік та з'єднати бухту Business Bay із Арабською затокою. Канал проходить під шосе Шейха Зайда (Sheikh Zayed Road). У рамках проекту, крім власне каналу, планується побудувати ще 200 «водних будинків» на палях, гавані та безліч ресторанів, зокрема плавучих. В очікуванні виставки «ЕКСПО-2020» Емірат оголосив про початок реалізації проекту Smart City, кінцевою метою якого є перетворення Дубаю на одне з найбільш технологічно розвинених міст світу.


За основу було взято концепцію Інтернету речей (The Internet of Things), іншими словами, концепцію поглибленого зв'язку та інтелектуальної взаємодії між машинами, людьми та даними, щоб надати імпульс розвитку інфраструктурі всього міста, зокрема у таких галузях, як суспільне життя, мобільність, охорона навколишнього середовища та економіка. Дубай прагне всіляко сприяти полегшенню спілкування і саме тому в усіх ключових об'єктах міста (торговельних центрах, державних установах та навіть на пляжах) є зони безкоштовного Wi-Fi.


Технологічні ініціативи


Ключ до прогресу полягає у плануванні. Завдяки низці ініціатив, які було запроваджено цього року, Дубай вже стоїть на крок попереду усіх інших. За словами Його Високості Шейха Мохаммеда бін Рашида аль Мактума — віце-президента, прем'єр-міністра ОАЕ і правителя Дубаю, до 2030 року 25% від усіх будівель в Дубаї створюватимуть за допомогою 3D-принтера.


В рамках запущеної минулого місяця програми «Future Accelerators», надаватиметься підтримка розробникам з усього світу, щоб ті могли успішно реалізувати свої проекти на базі міста. Основну увагу буде сконцентровано на розробках, наукових дослідженнях, сучасних технологіях та стартапах. Перший проект — Музей майбутнього, відкриття якого заплановано на 2018 рік, буде присвячений останнім досягненням у галузі охорони здоров'я, науки, освіти, енергетики та технологій.


Інноваційні центри


Після завершення будівництва у 2021 році, район Dubai Design District або скорочено d3, стане осередком дубайської творчої спільноти та сприятиме розвитку місцевої індустрії дизайну. Цей міський анклав для художників, архітекторів, дизайнерів та музикантів регіону, основною метою якого є поглиблення співпраці зі світовою дизайнерською спільнотою, стане місцем проведення щорічних заходів і виставок, пов'язаних із дизайном, модою та мистецтвом, зокрема Dubai Design Week та Fashion Forward. Водночас, новий центр розвитку цифрових технологій Internet City, який є відгалуженням глобального цифрового агентства Accenture, сприятиме розвитку інноваційних технологій, робототехніки, аксесуарів та гаджетів. У центрі Digital Acceleration Centre проходять майстер-класи та творчі семінари для студентів та професіоналів, під час яких клієнтів заохочують поринути у світ інноваційних технологій. Окрім іншого, в Дубаї було запроваджено проект Destination Innovation — який є спільною ініціативою керівників міста та аналітичного журналу Economist. В рамках проекту досліджуватиметься роль, яку відіграють інновації, кластери знань і географічне положення у створенні інноваційних міст по всьому світу


Транспорт

Варто вам лише побачити розкішний поліцейський транспортний парк Дубаю та ви більше не сумніватиметеся, що місто тримає ще декілька козирів у рукаві. За словами Його Високості Шейха Мохаммеда, до 2030 року чверть усіх поїздок в Дубаї здійснюватиметься на безпілотному транспорті.



Незадовго до цього в Еміраті було успішно завершено перші тестові заїзди 10-місцевого безпілотного автобуса з автоматичним керуванням.

bottom of page